Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Георгиев - график, колекционер, галерист

Людмил Георгиев е от онези художници, за които изкуството е преди всичко мисия. Мисия както да изрази собствените си чувства, емоции, ценности, така и повод за среща. Среща с често недооценяваното, но затова пък донесло не едно и две признания на страната ни – графичното изкуство. Сам той е график, колекционер на графично изкуство, а отскоро и собственик на галерия "Графикарт".



Казват, че изкуството преди всичко засяга не ума на човека, а неговите емоции. В галерия "Графикарт" Людмил Георгиев се възползва точно от това и създава емоции. 

Ако търсите място, където искате да се откъснете от шума на града и да се отдадете на изкуството на графиката – това е вашето място. 

Галерия „Графикарт“ е пространство за изложби и събития, които презентират фокусирано графичното изкуство – в спектъра от неговите класически форми до съвременните изразни средства. 

Пространство за среща на любителите на графиката с утвърдени автори, но и с артисти, които са избрали работата с печатната преса за свое призвание през ХХІ век, търсещи нови идейни и пластични посоки и прекрачващи съществуващите граници на тази стара медия.

Сред авторите, представяни в галерията,  са Васил Колев – Vassillo, Емануела Ковач, Веселин Дамянов –Ves, Бранко Николов.


Страстта на Людмил Георгиев към графиката обаче не спира до тук. Той е инициатор и на първия по рода си у нас национален конкурс за графика класически техники, провеждан на две години в партньорство с Министерство на културата и галерия „Средец“ в София. Първите две издания на конкурса бяха реализирани през 2017 и 2019 г., а сред неговите лауреати са Иван Матеев, Зоран Мише, Васил Колев - Vassillo и др.










Снимки:Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна