Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фигурка на 13 500 години - най-древното китайско произведение на изкуството

Фигурката на птица от изгоряла кост.
Снимка: Ройтерс

Дребна фигурка на птица от изгоряла кост е най-древното китайско произведение на изкуството, откривано досега, съобщиха информационните агенции, цитирани от БТА.

Смята се, че миниатюрната скулптура е на 13 500 години. 

Това са установили учени от международен екип, изследвал находката, открита по време на археологически разкопки през 2008 г. и 2013 г. в Линцзин, в централната част на провинция Хънан.

Проучването на специалисти от Френския национален център за научни изследвания, от университетите в Бордо, Шандун и Берген и от научния институт "Вайцман" в Израел установява, че фигурката е изработена през късния палеолит, вероятно преди 13 500 години. Това означава, че животинските фигури и изображения в Източна Азия се появяват за пръв път поне 8500 години по-рано от смятаното досега.

"Стилистичните и технически характеристики на фигурката - единствената известна скулптура от палеолита, представяща животно върху пиедестал, насочва към оригинална артистична традиция, съвсем различна от известните в Западна Европа и Сибир", пишат учените в публикация в сп. "Плос уан". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна