Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 21 години затвор за стрелец в джамия в Норвегия

Норвежки съд осъди на най-малко 21 години затвор десен екстремист за атака в джамия до Осло след като уби с расистки подбуди доведената си сестра от азиатски произход, предаде АФП.

Той бе признат за виновен в опит „да убие колкото се може повече мюсюлмани“ в джамията, макар че при атаката никой не пострада сериозно.

Филип Мансхаус (22 г.) бе осъден на 21 години „форваринг“ (превантивно лишаване от свобода), като тази присъда може да бъде удължавана неограничено.

Тъй като в Норвегия не съществува присъда „доживотен затвор“, присъдата „форваринг“ позволява осъден да бъде държан в затвора за по-дълго време от съдебната присъда, докато е смятан за обществено опасен, отбелязва АФП.

Мансхаус се обявява за неонацист и беше съден за убийство и терористична проява.

Екипиран с бронежилетка и шлем с камера, на 10 август 2019 г. той откри огън в джамия близо до Осло, но без да убие или рано тежко никого.

По време на атаката в храма били само трима вярващи, като един от тях - 65-годишен мъж обезвреди 22-годишния нападател.

Мохамад Рафик, бивш служител на пакистанските ВВС, обезвреди нападателя.

Впоследствие полицията откри тялото на доведената му 17-годишна сестра от китайски произход в тяхното жилище, убита с четири куршума. Според прокуратурата и това престъпление е било с расистки подбуди.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна