Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гопинат от МВФ предупреди за низходяща корекция на финансовите пазари

Гита Гопинат, главен икономист на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е да настъпи низходяща корекция на финансовите пазари, тъй като има "поразително разминаване" между поведението на капиталовите пазари и реалната икономика на фона на пандемията от коронавирус, заяви главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат в блог пост във вторник.

Тя добави, че трябва да се очаква по-голяма волатилност (резки колебания), тъй като всяка по-лоша новина по отношение на здравето или на икономиката може да доведе до негативни тенденции на финансовите пазари.

Г-жа Гопинат подчерта, че важен фактор, предизвикващ разминаването (между слабите икономически фундаменти и растящите финансови пазари), може би е силният отговор на глобалната фискална политика, съчетан със стимулиращата парична и лихвена политика, която включва "безпрецедентна подкрепа от страна на големите централни банки".

Главният икономист на МВФ подчерта, че "Голямото затваряне" представлява наистина глобална криза, каквато не е била наблюдавана досега. Фразата "Голямото затваряне" е по аналогия на "Голямата депресия" през 30-те години на миналия век и на "Голямата рецесия" преди малко повече от десетилетие, като тя беше въведена от МВФ при последните макроикономически доклад на фонда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна