Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 3 от подкаста "Кожа и слънце": Не всяка бенка е опасна

В третия епизод на тематичния подкаст "Кожа и слънце" д-р Ива Гаврилова разказва кога да ходим на дерматолог и кои бенки трябва да консултираме със специалист. Тя обръща внимание на това, че понякога пигментно петно или бенка могат да ни притеснят, но всъщност да става дума само за банална луничка. Бенките, които трябва да ни отведат при специалист, са онези, които са плоски и са с неравни контури, обяснява д-р Гаврилова.

В никакъв случай бенките не бива да се третират в козметични салони, предупреждава експертът.

Много е добре още в детска възраст да има поне едни профилактичен преглед на бенките, особено за децата със светла кожа, коса и очи. Д-р Гаврилова посочва как се лекуват различните видове рак на кожата, както и кои са най-опасните. И напомня, че не всяко съмнително образувание на кожата означава рак.  


Д-р Ива Гаврилова

В подкаста ще научите още за видовете лечение при рака на кожата и защо най-успешното лечение е в първия стадий на болестта, особено при малигмения меланом.

Вече има иновативно лечение при малигмения меланом, един от най-агресивните видове рак - това имунотерапията, разказва д-р Гаврилова.

Д-р Ива Гаврилова се дипломира през 2005 г. с отличен успех в Медицинския университет в София и същата година е назначена в клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен институт, където работи и в момента. От началото на 2016 г. специализира пластична и реконструктивна хирургия във Франция. През 2018 г. придобива научна степен Доктор по специалност Онкология на тема „Редки злокачествени кожни болести".


Подкаста можете да чуете тук:

BNR podcasts

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени