Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ESMA: Отскокът на европейските борси не отговаря на икономическия удар от Covid-19

Европейски орган за ценни книжа и пазари

Фондовите борси са изправени пред опасността от значителни низходящи корекции, след като те се възстановиха далеч над икономическите фундаменти, които пострадаха сериозно от коронавирусната пандемия, съобщи в сряда надзорният орган за ценни книжа на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) заяви, че е налице "потенциално прекъсване" на връзката между растежа на финансовите пазари и икономиката, засегната от пандемията Covid-19, което повдига въпроси относно устойчивостта на текущото възстановяване на пазара.

В своя последен доклад "Тенденции, рискове и уязвимости" ESMA посочи, че продължава да се наблюдават много високи рискове за финансовите пазари.

Коментарите на европейския регулатор за ценни книжа е факт, след като фондовите борси в еврозоната се повишиха с цели 40% от дъното, достигнато в средната на март, когато европейските държави бяха почти напълно блокирана заради въведените строги ограничения, целящи овладяване на коронавирусната пандемия, а икономиката изпадна в рецесия. МВФ очаква спад от над 10% на БВП на еврозоната през тази година, последван от само леко възстановяване през 2021 г.

"Съществува продължителен период на риск за институционалните и инвеститорите на дребно от по-нататъшни - вероятно значителни - пазарни корекции“, заяви ESMA и допълни: "Особен повод за безпокойство е въздействието върху корпорациите в ЕС и тяхното кредитно качество, както и върху кредитните институции".

Графика на общия европейски фондов индекс Stoxx Europe 500


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна