Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар гори в село Граничар, има изпепелени къщи /ОБНОВЕНА/

Голям пожар гори в момента в средецкото село Граничар. Огънят тръгва от центъра, но заради бурния вятър и смяната на посоката му се  разраства. Има изгорели къщи.

Огънят възниква около 13 часа, но заради поривистия вятър бързо тръгва в различни посоки в селото.  Изгарят една обитаема и няколко необитаеми къщи. Преминава през дворовете на почти всички къщи в селото. Местните успяват да запазят домовете си, като сами, от местни водоизточници пръскат с вода около тях.   

Кметът на община Средец Иван Жабов е на място, заедно с огнеборците:

„Всичко възможно правим да овладеем положението, така че да няма повече изгорели къщи. Три пожарни са тук, Държавното горско стопанство и  гасаческите групи от община Средец, горе-долу около 30-35 човека сме. Хора работят с тупалки от всички посоки на селото“

Засега няма евакуирани хора. Местните са притеснени, но според кмета няма опасност да бъдат засегнати други къщи.

След усилване на вятъра, в следобедните часове огънят прехвърля селото и се разраства в посока Турция. Всички екипи на място са активирани срещу огнената стихия. 

Пожарните се озовават в Граничар, малко след като потушават пожар в района на други две средецки села Светлина и Вълчаново.

Овладяването на огъня продължава. Проблем остава бързо смянящата се посока на вятъра и усилването му.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна