Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Икономическото възстановяване се забавя значително

Германската централна банка публикува в понеделник месечния си доклад за октомври 2020 г., анализирайки развитието на немската банкова система във фаза на отрицателните лихвени проценти във връзка със съществуващите модели на международните бизнес цикли.

В доклада също така се посочва, че има бавно възстановяване на германската икономика, което се очаква да продължи и през последното тримесечие на годината, но със "значително" по-бавно темпо.

Отбелязва се също така, че промишленото производство е успяло относително да се възстанови главно поради автомобилната индустрия, която изглежда достига предкризисното ниво на входящи поръчки въпреки спада на производството през месеците юли и август, който се счита само за временно отстъпление.

Бундесбанк обаче посочва, че рязкото покачване на новите коронавирусни инфекции, съчетано с въвеждането на ограничения, ще засегне индустрията на услугите, като хотелиерският бизнес ще бъде особено тежко засегнат.

Германската икономика компенсира малко повече от половината от спада през първото полугодие на 2020, отчита централната банка, но допълва, че БВП е все още с около 5% под нивото, регистрирано през четвъртото тримесечие на предходната година.

Обзорният доклад предоставя информация за избрани неотдавнашни икономически и статистически публикации от Федералната банка на Германия и е достъпен на нейния уебсайт.

Междувременно агенция Ройтерс цитира немски източник, според който правителство на Германия ще направи възходяща ревизия на прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт през настоящата година, когато представи актуализация на своите макроикономически оценки по-късно тази седмица.

Сега правителството очаква БВП да се свие с 5,5% през 2020 г. в сравнение с предходна прогноза за спад с 5,8%, посочи източникът.

Това означава, че рецесията, предизвикана от пандемията на коронавируса, ще бъде малко по-лека от тази, причинена от световната финансова криза през 2009 г., когато БВП на Германия се сви с рекордните 5,7 на сто.

Министерството на икономиката отказа коментар на информацията на Ройтерс, като посочи само, че министърът на икономиката Петер Алтмайер ще представи актуализираната прогноза в сряда.

Германската икономика се сви с 9,7% през второто тримесечие, тъй като разходите на домакинствата, фирмените инвестиции и търговията се сринаха в разгара на първоначалния шок от коронавирусната пандемия.

Поетапното разхлабване на строгите ограничителни мерки, съчетано с безпрецедентен набор от спасителни и стимулиращи финансови пакети, доведе до стабилно икономическо възстановяване през третото тримесечие.

Силният ръст на новите случаи на коронавирус през последните седмици обаче предизвика загриженост, че икономическата активността може отново да се забави, като същевременно  бизнес нагласите в Германия се влошиха през октомври за първи път от шест месеца насам.

Според източника на Ройтерс правителството ще запази предишната си прогноза за растеж на БВП с 4,4% през 20201 година.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна