Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на сградното строителство и на строителните разрешителни през третото тримесечие

Снимка: Георги Нейков, БНР

Разрешителните за строеж и започналото строителство на сгради бележат повишения през третото тримесечие на настоящата година, показват данни на Националния статистически институт.

Това е сигнал за възстановяване на строителния сектор след неговата слабост през предходното тримесечие, когато бяха в сила строгите противоепидемични карантинни мерки в нашата страна.

През третото тримесечие на 2020 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 696 жилищни сгради и на 28 административни сгради, като спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради нарастват с 24,5%, а за строеж на административни сгради намаляват с 9,7 на сто.

Спрямо година по-рано издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 4%, а  издадените разрешителни за строеж на административни сгради нараства с 21,7 на сто.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени през третото тримесечие с София (301) и Пловдив (257).

В същото време през третото тримесечие на 2020 г. е започнал строежът на 1282 жилищни сгради и на 25 административни сгради и офиси, като техният брой спрямо предходното тримесечие нараства съответно с 30,9% и с 19,0%.

Спрямо третото тримесечие на 2019 г. броят на започнатите нови жилищни сгради се увеличава с 10,9%, а броят на започнатите административни сгради нараства с цели 92,3%.

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в област Пловдив (176 жилищни, 5 административни и 89 други сгради) и София (211 жилищни и 18 други сгради).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна