Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Пералнята - изобретение за печелене на свободно време

Едно от революционните изобретения, които съществено са променили живота на домакинствата навсякъде по света, е пералната машина. Достатъчно е да се мислите какъв е бил пътят до реката за жените от миналото, с кошници, натоварени с пране, а след това целият този труд, който включва потапяне в студена вода, търкане в камъни и изплакване на прането, а после следвал пътя на обратно, този път с кошници натежали от мокрото пране. В най-добрия случай, ако жените в къщата, върху които стояла тежестта на домакинската работа, перели дрехите в корито вкъщи, те все пак трябвало безброй пъти да отидат и да се върнат с кофи пълни с вода от реката...

Първото устройство, което им се притекло на помощ, се появило едва през 18-ти век: дървена плоча, наподобяваща ренде, която се оказала много полезна и жените продължили да го използват до късно, чак до 20-ти век.

С течение на времето се появили и други опити за улесняване процеса на изпиране на дрехи, но дълго време единствените варианти били едни дървени машини с манивела, които чрез завъртане извършвали самото пране и изплакване на дрехите. По-късно машините от този тип започнали да се правят и от метал, а това позволило разполагането под машината на нагревателно устройство, което да поддържа водата топла през целия процес на изпиране.

През 19-ти век били създадени и модели, задвижвани от пара, но те не довели до същинско подобрение в ежедневието. Били твърде големи и твърде скъпи, поради което били използвани само в промишлените перачници и в кварталните общи перални. Други модели, като машината със завъртане, се появили към края на 19-ти век и за първи път включвали механизъм за изстискване или отцеждане.

20-ти век донесъл голямото откритие: електрическата пералня машина, която напълно елиминирала ръчния труд и вече не изисквала продължително внимание по време на изпиране.

С разширяването на електрическата мрежа пералната машина станала достъпна за всички, благодарение на поносимата си цена и разумните размери. След това, били въведени сушилните, първо в обществените перални, като отделни устройства, а постепенно се появили и модели, подходящи за домакинствата.

С икономическото и технологичното развитие, последвали Втората световна война, пералните машини били подложени на впечатляващи разработки, превръщайки се в съвременните същински мини-компютри, с все по-сложни програми, истински помощници във всяко домакинство. С тях се работи вече толкова лесно;)

Автоматичните перални машини, които се появили след 50-те години на миналия век, донесли нови предимства на домакинствата – възможността за избор на специфична програма за пране в зависимост от вида на прането, степента на замърсяване, оптималната температура на пране, както и според количеството дрехи или продължителността на прането.

Днес производителите се конкурират в създаването на най-ефективните и сложни машини, колкото е възможно по-екологично чисти, с които се работи изключително лесно и не на последно място, на конкурентни цени. Най-важното предимство, което те донасят на потребителите си е, че с всяка минута тяхна работа, собствениците им печелят време за себе си, което да прекарват както намерят за добре.

Сред по-новите варианти на пазара има перални машини, които включват водни струи и дюзи за пара, които стерилизират дрехите и помагат за намаляване на времето за пране. Други включват титаниеви или керамични нагреватели, които премахват отлаганията от котлен камък по тръбите. А някои производители имат идеята да помагат на собствениците на домашни любимци, като предлагат модели перални, които премахват нежеланите косми от прането.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна