Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От първо лице:

Хаос в системата за достъп до лекар за пациентите на домашно лечение с коронавирус

Веска Събева: Епилепсията на сина ми рязко се влоши след преболедуване на Covid-19 у дома

Снимка: facebook.com

„Има толкова различни степени и случаи на боледуване при Covid-19, а системата за достъп до терапия у нас е твърде хаотична, за да е в помощ на болните на домашно лечение, които се оказват понякога без достъп до здравна помощ“, каза пред БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, която заедно с единия си син, който е с епилепсия, и със съпруга си изкарват Covid-19 в домашни условия: 

„Заболяването и при мен, и при сина ми, който е с тежка епилепсия, протече тежко. Почти месец... 10 дни с температура, повръщане, при него силна кашлица, аз пък съм алергична към лекарства, обринах се дори от парацетамола…

Личният ми лекар заяви, че по телефона не може да ми изпише антибиотик. Да звъним на 112. Чрез познати се свързах с друга лекарка, която пое терапията ни, за което много ѝ благодаря, не я познавам, но тя си вдигаше непрекъснато телефона и ни консултираше.

Но това не е начинът за лечение – ние да търсим връзки.

Синът ми направи тежка кашлица и с тази тежка епилепсия, при която бяхме постигнали добри резултати да няма поне дневни припадъци, вирусът протече много тежко и сега отново се върнахме назад – водим го за ръка…“, разказа още Веска Събева.

Тя благодари на Спешната помощ, които се отзовават веднага, преглеждат ги, правят им на място безплатно антигенни тестове, които се оказват отрицатели.


„А сега ние имаме антитела – направихме тестове по-късно“. 

Събева посочи, че скенерът на сина ѝ дава резултат - двустранна бронхопневмония и описание – възможност за Sars-CoV-2. Необходимост от консултация с пулмолог.

„А такъв не може да си намериш, ако нямаш PCR тест, затова търсих пак познати…“. 

Събева разказа, че са приемали антибиотици.

По думите ѝ терапията на хората с увреждания трябва да бъде консултирана с тесните специалисти, защото някои антибиотици са противопоказни.

Във връзка с предстоящата ваксинация според Събева научните дружества трябва точно да посочат кои групи могат и кои не да се ваксинират.

„Във времето на пандемия има изоставане в постигнатото при децата с различни затруднения заради дистанционното обучениеДнес имаше уебинар с министъра на образованието – не получих отговор как ще се обучават децата с фоточувствителна епилепсия, които не могат да седят пред компютър, кога ще започне въвеждането на екипната работа (с логопед, ресурсен учител) в масовите училищата за децата със увреждания, кога социалните работници ще влязат в училище… не получих отговор.“ 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна