Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом заплаши шефа на лекарствената агенция, ако още днес не одобри Covid ваксината

Стивън Хан, шеф на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом заплаши шефа на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) Стивън Хан, опитвайки се по този начин да ускори процеса на одобрение на ваксината срещу коронавирус на компаниите Pfizer и BioNTech, съобщава вестник "Вашингтон пост".

Според източниците на изданието, началникът на кабинета на Белия дом Марк Медоуз е казал на Стивън Хан да напусне своя пост, ако още днес (петък)  Covid ваксината не получи зелена светлина от Агенцията за контрол на храните и лекарствата. Предполага се, че заплахата е накарала регулатора да ускори спешното разрешение за използване на ваксината на Pfizer и BioNTech, което се очаква да бъде факт по-късно през деня.

Според Ройтерс Марк Медоус е провел телефонен разговор със Стивън Хан. Източник на агенцията посочи, че коментарът на Медоуз за оставката "не е бил червена линия", а е представлявал по-скоро "остроумна забележка" с намерение да призове "FDA да действа бързо и да свърши работата, като спре забавянето на одобрението на ваксината".

Белият дом отказа да коментира, въпреки че служител на администрацията заяви, че Медоуз иска редовни актуализации за напредъка по отношение на Covid ваксина.

По-рано в петък "Ню Йорк Таймс" съобщи, че FDA ще издаде спешно разрешение за коронавирусната ваксина още тази вечер, вместо утре (събота), както беше планирано по-рано.

Според източниците на "Ню Йорк Таймс" регулаторът работи усилено, за да попълни необходимите документи, въпреки че ранното одобрение няма да ускори самата употреба на ваксината.

По-рано днес президентът Доналд Тръмп призова FDA да "спре да играе игри и да започне да спасява животи"“, като одобри ваксината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна