Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федералната фондова лихва остава в диапазона между 0,00% и 0,25%

Фед обеща да продължи с покупките на активи, докато не види съществен икономически прогрес

Запазват се ежемесечните покупки на активи за 120 млрд. долара

Централната банка на САЩ очаквано запази федералната фондова лихва без промяна близо до нулата и се ангажира да продължи с програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения", докато не види съществен икономически прогрес към постигане на целите на Фед за максимална заетост и ценова стабилност.

На последното за годината заседание, приключила в сряда вечерта, Федералният резерв реши да остави без промяна федералната фондова лихва на нива между 0,00% и 0,25%, които са в сила от месец март, когато се наложи спешното им намаляване при първата вълна на коронавирусната пандемия.

В изявление след края на заседанието Фед подчерта, че планира да поддържа почти нулевите лихвени ставки, докато условията на пазара на труда не достигнат нива, съответстващи на максимална трудова заетост, и докато инфлацията не се повиши до 2 процента и е път да надвиши умерено този праг за известно време.

В една от малкото промени спрямо ноемврийската среща, Фед също така заяви, че планира да продължи да купува облигации в размер на най-малко 120 милиарда щатски долара на месец (покупки на държавни облигации за най-малко 80 млрд. долара месечно и на ипотечно-обезпечени ценни книжа за най-малко 40 млрд. долара на месец), докато не бъде постигнат "съществен по-нататъшен напредък" към целите на провежданите от централната банка политики за максимална заетост и ценова стабилност.

Фед повтори своята оценка, че пандемията Covid-19 причинява огромни човешки и икономически затруднения в Съединените щати и по целия свят.

"Икономическата активност и заетостта продължават да се възстановяват, но остават доста под нивата от началото на годината", посочи централната банка след края на заседанието си в сряда вечерта.

Федералният резерв представи и своите актуализирани икономически прогнози, като Фед вече очаква икономиката на САЩ да се свие през 2020 г. по-малко от предишните очаквания и да нарасне малко по-силно от очакваното през 2021 и 2022 година.

Според новите прогнози БВП се очаква да се свие с 2,4% през 2020 г. в сравнение с прогнозата на Фед през септември за спад с 3,7 на сто. Централната банка понижи и оценката си за равнището на безработицата в края на настоящата година до 6,7% от 7,6% при септемврийската прогноза.

Фед очаква БВП да нарасне с 4,2% през 2021 г. и с 3,2% през 2022 г., което представлява възходяща корекция от предишните прогнози за растеж съответно с 4,0% и с 3,0%.

Последните прогнози на Фед също така показват, че централната банка продължава да очаква лихвените проценти да останат на почти нулеви нива поне до края на 2023 година, като едва петима от 18-те членове на Фед очакват малко по-скорошно повишаване на лихвите.

Декемврийски и септемврийски макропрогнози на Фед

На пресконференция след края на заседанието председателят на Фед Джером Пауъл заяви пред журналисти, че "следващите няколко месеца ще бъдат много предизвикателни" за икономиката, тъй като последните икономически данни сочат за настъпващо забавяне на активността, предвид нарастването на случаите на Covid-19 в цялата страна.

Пауъл допълни, че не знае колко дълбоко ще бъде това забавяне на икономическата активност.

"Преминаването през следващите четири, пет, шест месеца ще бъде ключово", каза той и допълни, че нов пакет фискални стимули от Конгреса на САЩ ще помогне за преодоляване на тези предизвикателства.

"Аргументът за стимулираща фискална политика е много, много силен“, подчерта Джером Пауъл.

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

В същото време той отбеляза, че членовете на Фед имат усещане, че нещата ще се подобрят, тъй като ваксините срещу Covid-19 ще станат широко достъпни до следващото лято. Но Фед няма какъвто и да е опит в това отношение, за да знае точно как ще се развие имунизацията, добави Пауъл.

"Моите очаквания са, че през втората половина на следващата година икономиката трябва да има силни резултати“, каза той.

Фед смята, че т.нар. "стаден имунитет" срещу коронавируса може да бъде достигнат "някъде в средата или втората половина на следващата година", но Пауъл каза, че журналистите трябва да се обърнат към учените за по-добри отговори по този въпрос.

Според него ниските лихвени проценти и програмата на Фед за изкупуване на облигации не са предизвикали опасения за финансовата стабилност. Той каза, че в момента цените на жилищата не са проблем за финансовата стабилност.

По отношение на инфлацията Пауъл омаловажи опасенията, че инфлацията може да скочи, след като икономиката се отвори отново, както се очаква това да стане факт през следващото лято. Това може да позволи на икономиката да расте дълго време, тъй като Фед няма да се налага да се намесва, за да не прегрее цените, каза Пауъл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна