Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Паркър: Доброто става заразно

Ан Грифин, д-р Ивайла Георгиева и Светла Паркър
Снимка: Ани Петрова

В началото на месец април, след първото масово затваряне на страната, Светла Паркър и Ан Грифин започват да участват  в различни благотворителни дейности, подкрепящи семейства, пострадали от пандемията. 

В същото време Светла се присъединява към Фейсбук групата „Благотворителност за семейства в крайна нужда“. През цялото време двете организират кампании за набиране на  хранителни продукти и вещи от крайна необходимост и ги доставят на различни семейства, изпаднали в затруднено положение. За три месеца те успяват да доставят продукти от първа необходимост на повече от 200  семейства.


През ноември бащата на Светла - проф. д-р Кирил Карагьозов, влиза в столичната УМБАЛ „Света Анна“  с усложнения от пневмония вследствие на Covid-19 и 8 дни по-късно губи битката за живота си.

Енергичен, здрав, без странични заболявания, човек обичащ живота, се влошава и умира за часове без никой да може да направи нещо. „Цялата тази безнадеждност и несигурност, страхът, че ще влезеш и няма да излезеш са надвиснали навсякъде по отделенията, дори и в коридорите на болницата“, казва Светла Паркър. 

И така се заражда идеята за „Благодаря ви, че ви има“ - една инициатива, чиято цел е да достави топъл обяд на медицинския персонал, който се бори на първа линия с коронавируса.

Инициативата стартира на 16 ноември с 30 обяда, приготвени от лични дарения на Светла, Ан и приятели и месец по-късно обхваща седем болници и над 300 обяда дневно.

Един топъл обяд, който е израз  на съпричастност, израз на благодарност и подкрепа към медиците. Един топъл обяд, не защото не могат да си го купят, а защото нямат време да пият и вода. Един топъл обяд, който ще ни помогне да видим бръчките от усмивките, а не само следите от маските. Един  топъл обяд, който казва: „Тук  сме, чакаме ви, благодаря ви,  че ви има!“.

„И нещата се промениха - хората започнаха да се усмихват, разбират, че не са сами, ние разбираме, че без тях не можем, но те разбират, че не могат без нас…Изводът е, че само заедно можем да минем през това. Всеки дарител и доброволец е добре дошъл, дали дарява 20 лева или голяма фирма дарява хиляди, важен е жестът. Самата инициатива придоби собствен живот и почна да променя възприятието ни за думата „давам“. Човек може да даде много неща, не само пари, може да даде време, отношение,  желание…и хората на които се дава, започват на свой ред да дават. Ето как Доброто става заразно. Аз си мечтая за деня, в който ще видя повече заразени от Добро, отколкото  от Covid-19…..“, споделя Светла.


Паралелно с това се заражда и идеята за  „Изненада в  кутия за обувки“, след като Ан вижда пост на нейна приятелка от Ирландия. 

Идеята е малки и големи изненади за децата в онкологичното отделение към УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ", а пък те получиха три прекрасни рисунки от децата там. Посланието на Ан, Светла и всички дарители на „кутии за обувки“  е: „Чакаме ви да играете с нашите деца!“. Останалите 36 кутии ще намерят своите малки и не толкова малки притежатели из цяла България.

За всички, които искат да се включат:

https://www.facebook.com/blagodaryavi

https://www.facebook.com/lunch4hospitals

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна