Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак: Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" са крещящ протекционизъм

Александър Новак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските санкции срещу газопровода "Северен поток 2" са "крещящ протекционизъм", насочен към напредване на втечнения природен газ на САЩ към европейския пазар, но страните от ЕС разбират това и подкрепят проекта, и благодарение на това той ще бъде завършен, заяви в понеделник руският вицепремиер Александър Новак за телевизия RBC.

"Разбира се, това е откровен протекционизъм. Ключовата идея защо нашите колеги от чужбина се противопоставят на "Северен поток 2" е свързана преди всичко с необходимостта от популяризиране на техния (американския) собствен продукт, на техния втечнен газ (LNG)", посочи Новак.

"Този инструмент на налагане на санкции е абсолютно неконкурентоспособен. Всички го разбират, включително страните, които се интересуват от изпълнението на проекта "Северен поток 2", европейските държави и компаниите. Те подкрепят проекта и съм сигурен, че при тази подкрепа той ще бъде осъществен", подчерта руският енергиен министър.

Изявлението на Александър Новак е факт, след като на 1 януари в САЩ влязоха в сила текстове от бюджета за отбрана, които включват разширяване на санкциите срещу газопровода "Северен поток-2" и "Турски поток".

На 3 януари пък международната сертификационна и класификационна компания Det Norske Veritas (DNV GL) съобщи за ТАСС, че прекратява всички дейности по сертифицирането на газопровода заради новите санкции на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна