Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йелън: Да разберем в дълбочина "лудостта" по акциите на GameStop, преди да предприемем действия

Джанет Йелън

Американският министър на финансите Джанет Йелън заяви в четвъртък, че преди тя и регулаторите на финансовите пазари да предприемат някакви действия, те трябва да "разберат в дълбочина" какво се е случило в безумната търговия с акции на на GameStop и на други подобни компании през последните дни, съобщава Ройтерс.

Йелън, която свиква среща на топ финансовите регулатори на пазара в четвъртък, каза пред телевизия ABC: "Наистина трябва да се уверим, че нашите финансови пазари функционират правилно, ефективно и че инвеститорите са защитени".

Джанет Йелън свиква среща с ръководителите на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), на Федералния резерв (Фед), на Федералния резерв на Ню Йорк и на Комисията за търговия със стокови фючърси CFTC) по-късно в четвъртък.

През телевизия ABC тя заяви, че регулаторите ще "обсъдят дали последните събития налагат по-нататъшни действия" и добави: "Трябва да разберем в дълбочина какво се е случило, преди да започнем да действаме, но със сигурност внимателно разглеждаме тези събития".

Йелън не уточни какви потенциални действия могат да бъдат предприети от регулаторите, за да отговорят на създадената ситуация.


Срещата идва след дни след драматичните ценови колебания на акциите на търговеца на видеоигри GameStop, производителя на слушалки Koss Corp, кино веригата AMC Entertainment и акциите на други компании, чийто резки движения по време на търговията с тях бяха провокирано до голяма степен от армия малки инвеститори чрез форума WallStreetBets на сайта за социални медии Reddit.

Търговци на дребно осъществиха организирани покупки на акциите на GameStop и на останалите няколко компании, което доведе до брутален ръст на тези акциите в опит да накажат "къси продавачи" на такива акции, печелещи, когато цените им падат. При този пробив на къси позиции няколко големи хедж фондове бяха принудени да затворят тези къси позиции, регистрирайки многомилиардни загуби.

Добилото известност като "Reddit рали" обаче претърпя неуспех през последните няколко дни, тъй като акциите на компаниите като GameStop поевтиняха също толкова брутално, колкото те поскъпнаха и това изложи много индивидуални търговци да понесат огромни загуби. Малцина от тях, които обаче успяха да продадат на върха закупените акции успяха да станат милионери само в рамките на няколко дни.

Регулаторите в Европейския съюз могат да се намесят след рязко нарастване на онлайн търговията с акции от страна на инвеститори на дребно, тъй като бяха въведени ограничения за борба с пандемията Covid-19, съобщи в четвъртък Европейския надзорен орган за ценни книжа и пазари (ESMA).

"Ние следим отблизо тези нови разработки и преценяваме дали са необходими допълнителни надзорни действия“, каза Стивън Maйор, председател на ESMA на онлайн семинар на Afore Consulting.

В първото си интервю за медиите, откакто встъпи в длъжност миналата седмица като първата жена министър на финансите на САЩ, Джанет Йелън също така заяви, че е необходим огромен федерален план за стимулиране, за да се преодолее икономическата болка, причинена от коронавирусната пандемия.

"Никога не сме имали нещо толкова голямо дори по време на Голямата рецесия. Трябва да се уверим, че хората имат работа, а ако нямат работа, че ще бъдат подкрепяни".

Тя настоя за приемането от Конгреса на пакета от мерки за облекчаване на негативните последствия от коронавирусната криза на президента Джо Байдън на стойност 1,9 трилиона долара.

Джанет каза, че пакетът отговаря на „широк спектър от нужди“, като се позовава на прогнози, че чрез него може да се намали детската бедност с 50%.

Графика на акциите на GameStop от началото на годината


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна