Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в ателието на Кунка Димитрова и Тодор Димитров

Кунка Димитрова и Тодор Димитров
Снимка: Ани Петрова

Кунка Димитрова и нейният брат Тодор Димитров са родени и израснали в семейството на известните наши скулптори - Минка Христова и Димитър Димитров.

В тяхното ателие виждаме творби на цялата артистична фамилия, а дворът е превърнат в галерия на открито, от която не ти се излиза.

 Ето какво споделиха те специално за БНР:

"Родена съм  в семейство на скулптори. Заедно с моят брат Тодор Димитров работим в едно ателие. Въпреки това всеки си е изградил собствен стил. Работя предимно с бронз и керамика. Използвам тези материали както поотделно, така и заедно. Благодарение на това включвам и много цвят в работите си. Обичам да разказвам истории и да предавам състояния. Сюжетите ми са различни - приказки, море, музика. С удоволствие правя и декоративни съдове с характерна украса подходящи и за навън и за вътре.
А  брат и Тодор продължи:


"Благодаря на БНР за вниманието, което прояви към моето творчество и това на сестра ми. Ще се опитам да изложа накратко идеите към които се стремя в работата си и които намират израз в последната ми изложба „ Хайку – следи върху глината”. 

Във време на всеобща еклектика е трудно човек да намери своя път в естетиката. Така и аз имам различни периоди на творчество, като сегашната изложба затваря един цикъл от търсения в определена посока. Естетиката, към която се стремя, може да се нарече - естетика на скритите знаци. Тази знаковост е интуитивна и не се разчита веднага. Тя изисква известно съзерцание и абстрахиране от шума на ежедневието. Материалът, с който работя - шамот, дава възможност за по-голяма експресия. Оставям формите груби, в един архитектоничен порядък, където личат следите от самата работа. Така или иначе пластиките ми са безсловесни и безсюжетни. И тук се намесват стиховете хайку, които съм вградил във всяка една от работите. Те са на поетесата Александра Ивойлова, световно признат автор на хайку. Тя също търси смисъла отвъд думите и това е полето, където нашите усилия се припокриват. Това е опит за синтез между две знакови полета - скулптурните форми и особеният светоглед на хайку поезията. От съчетанието им се получава нещо трето, което ние представихме в галерия „Сезони”.“

 А ето и още снимки от ателието на двамата творци.














 
 Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна