Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската IDT Biologika ще произвежда Covid ваксината на AstraZeneca

Снимка: Ройтерс

Британско-шведската AstraZeneca plc и германският медицински производител IDT Biologika обявиха в сряда партньорство, целящо ускоряване на производството на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca в Европа през второто тримесечие на 2021 година, съобщава Ройтерс.

И двете компании трябва да инвестират в пет биореактора в завода на IDT Biologika в Десау, Германия, което ще увеличи производствения капацитет и ще позволи производството на десетки милиони дози ваксини на месец.

С влизането в сила на споразумението се очаква, че големият обем на операциите ще започне до края на 2022 г. Новите активи ще бъдат на разположение и за вътрешно производство на Европа на други ваксини от подобен вид.

"Радваме се, че инвестираме с нашия партньор IDT Biologika в бъдещето на здравеопазването, сигурността и благосъстоянието на милиони граждани в цяла Европа. Бих искал да благодаря на германското федерално правителство и на Европейската комисия за подкрепата на усилията ни", каза Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca.

По-рано този месец германската регионална провинция Саксония-Анхалт, дом на IDT Biologika, заяви, че компанията е в разговори за производство и на руската ваксина "Спутник V", разработена от института "Гамалея".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна