Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ официално се завърнаха в Парижкото споразумение за климата

В петък Съединените щати официално се присъединиха обратно към Парижкото споразумение за климата, засилвайки глобалната борба срещу изменението на климата, като администрацията на президента Джо Байдън планира драстично намаляване на вредните емисии през следващите три десетилетия, съобщава Ройтерс.

Учени и чуждестранни дипломати приветстваха завръщането на САЩ към договора само 30 дни, след като Джо Байдън нареди обратното присъединяване към споразумението още през първия си ден на президентския пост.

Откакто близо 200 държави подписаха пакта през 2015 г. за предотвратяване на катастрофални климатични промени, Съединените щати бяха единствената държава, която го напусна. Предишният президент Доналд Тръмп предприе тази стъпка, твърдейки, че действията по борба с климатичните промени биха стрували твърде много.

Джон Кери

Американският пратеник за климата Джон Кери участва в петък във виртуално събитие, за да отбележи повторното влизане на САЩ в Парижкото климатично споразумение, заявявайки, че САЩ ще се опитат да компенсират загубеното време поради оттеглянето, наредено от Тръмп.

"Изпитваме задължение да работим извънредно, за да се опитаме да компенсираме разликата. Имаме много работа за вършене", каза Джон Кери на събитие с посланиците на Великобритания и Италия.

Джо Байдън обеща да начертае път към нетни нулеви емисии в САЩ до 2050 година. Учени посочиха, че целта е в съответствие с това, което е необходимо, като същевременно подчертаха, че глобалните емисии трябва да спаднат наполовина до 2030 г., за да се предотвратят най-опустошителните последици от глобалното затопляне.

Кери, заедно с вътрешния съветник по климата на Байдън, Джина Маккарти, оглавяват програмата на администрацията за климата, координират регулациите и вътрешните и международните стимули, насочени към ускоряване на внедряването на чиста енергия и прехода от изкопаеми горива.

Джо Байдън вече подписа повече от дузина изпълнителни заповеди, свързани с изменението на климата, и мобилизирал всяка федерална агенция в САЩ, за да помогне за формирането на правителствения отговори.

Тези мерки ще формират гръбнака на следващата цел на Вашингтон за намаляване на емисиите за 2030 г. или т.нар. "Национално определен принос" (NDC), който ще бъде обявен преди срещата на върха на глобалните климатични лидери, на която Байдън ще бъде домакин на 22 април тази година.

Следващата конференция на ООН за климата пък е през ноември в Глазгоу.

Кери не каза каква ще бъде целта на САЩ, но заяви, че това ще бъде "много агресивен, силен Национално определен принос", който "ще спечели пътя ни обратно" за легитимация в Парижкия климатичен процес.

Бившият държавен секретар каза още, че САЩ възнамеряват да "доведат Китай на дипломатическата маса по изменение на климата", въпреки че Вашингтон има разногласия с Пекин относно правата на човека и двустранната търговия с най-големия в света замърсител с парникови газове.

Генералният секретар на ООН Гутериш приветства завръщането на Съединените щати като възстановяване на "липсващата връзка, която отслаби цялото", но предупреди, че пътят напред няма да е лесен.

"Това е състезанието на нашия живот. Трябва да вървим много по-бързо и да стигнем много по-далеч", каза той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна