Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни онлайн консултации за сърдечни амилоидози

Снимка: УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Безплатни онлайн консултации за сърдечни амилоидози ще се проведът от 25.02.2021 г до 18.03.2021 г. през здравната платформа Healthyco в  болница „Св. Иван Рилски“, съобщават от лечебното заведение. Поводът е откриването на първия Референтен център по сърдечни амилоидози към столичната болница.

Амилоидозите са системни заболявания, които засягат различни тъкани и органи и в диагностиката и лечението им участва мултидисциплинарен екип от специалисти. Екипът е съставен от кардиолози, нефролози, гастроентеролози, хематолози, специалисти по образна диагностика и нуклеарна медицина, клинична лаборатория. В Референтния център по сърдечни амилоидози е направена организация за провеждане на всички необходими изследвания и консултации за диагностициране и определяне вида на сърдечната амилоидоза.

УМБАЛ

Сърдечната амилоидоза има прогресиращ ход и може да доведе до сърдечна недостатъчност, сърдечен блок, необходимост от поставяне на електрокардиостимулатор, предсърдномъждене, мозъчен инсулт. Изключително важно да се открие навреме, защото лечението е по-ефикасно, когато се започне в начален стадий.

Консултациите са насочени към жени над 70 години и мъже над 65 години.

При сърдечните амилоидози в сърцето се отлага неразтворим белтък, наречен амилоид, който води до увеличаване на дебелината на сърдечния мускул, той става неразтеглив, нарушава се сърдечната функция, появяват се симптоми като лесна умора, задух, отоци по долните крайници.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна