Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Градът с реката от омраза" или какво не трябва да пишем в социалните мрежи

Дунавът като увеличително стъкло и за силата на думите, която помита всичко

БЧК - онзи стожер, който ще застава винаги до своите народи

Ивайло Петков
Снимка: Личен архив

"Всяка изречена дума носи огромна сила, всякa дума влече след себе си различни последствия, затова трябва много да внимаваме какво казваме и какво пишем, особено в социалните мрежи", това каза пред БНР Ивайло Петков.

В поредицата от "Младите хора, които ме вдъхновяват"  ви срещам с него  - той е втори курс актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Доброволец в Българския младежки червен кръст от 16 годишен. Запален по водните спортове, сигурен, че всичко в живота трябва да се усвои на max, от учебниците по Първа долекарска помощ на БЧК, до поредната роля на драматичен актьор, особено на такъв от класа на проф. Атанас Атанасов.
Личен архив

И до желанието да покажеш на хората, макар и в кратък филм, че всичко написано остава, а социалните мрежи са освен за разнообразие и опасност за някой човек с по - чувствителна същност.

Затова в началото на 2021 година с колеги и приятели от Видин правят късометражният филм "Градът с реката от омраза".

"Идеята идва от Майкъл Кирилов, възпитаник на Академията на МВР, но участват още Антонина Лозанова - оператор, монтажист и участник, Зорница Василева, Бела Антова - автор на текста и Владимир Славчев, автор на заглавието.

Дунавът за нас е велика река, каквото се хвърли в нея, добро или лошо, то не остава в пространството, то продължава напред и помита всичко пред себе си. Дунавът е като едно огромно огледало, увеличително стъкло, в което всичко се оглежда", разказва Ивайло.

"Направихме филма "Градът с реката от омраза", за да кажем, че не бива всичко да се критикува. За пример - така стана със зимната пързалка, която от години чакахме за Видин, когато я направиха, пак имаше недоволни... Това важи за всеки град.

Екипът на филма

Другото нещо, което казваме с филма - всяка нападка или обида в дигиталното пространство може да обърне нечий човешки живот. Хората си мислят, че тази омраза остава сякаш ненаказана - защото скрити зад светещия екран, в уюта на своя дом, се създава едно лъжливо чувство за безнаказаност.

Но това не е така - ако в порив на злоба си написал на някого - "Ей, гръмни се", никога не знаеш този човек в какъв период се намира, дали това няма да е последната капка, която ще прелее... Затова трябва повече позитивизъм, за да бъде страната ни позитивна." Товa каза Ивайло.

Ивайло е и доброволец към БМЧК - Видин от 2016 г. Бъдещият театрален актьор е  Национален обучител по първа долекарска помощ и воден спасител.

"Българският червен кръст за мен е на първо място семейство. БЧК е най- голямата неправителствена организация на хора, обединени да правят добро.

От малък мечтаех да спасявам хора - така че тази мечта ме отведе в БМЧК. Аз обожавам водата, водните спортове. Бях очарован от хората от БЧК с червени костюми. Станах първо част от Водно спасителната служба, една година след това, на 18 години станах обучител по Първа долекарска помощ.

Личен архив

Работата с децата като инструктор надхвърли моята мечта - защото аз мога да спасявам хора, но предавайки знанията си, така спасявам още повече хора.  

Аз съм възпитаник на царското училище - СО "Цар Симеон Велики" във Видин и там сме провеждали редица демонстрации пред учениците", разказа още младият спасител, надявайки се подобни демонстрации да станат част от часовете в училище.

Личен архив

И още за вдъхновенията си в живота:

"Актьорската професия ме привлече с това, че мога да съпреживея хиляди различни животи и съдби в един човешки живот - защото един живот е крайно недостатъчен за всичко..."

А пандемията ни показа, че БЧК е надежда, каза още Ивайло за голямата си страст - доброволчеството:

Личен архив

"Видяхме в този филм на апокалипсиса- /пандемията/, че ако не ти - друг може би няма да дойде за много бедстващи хора по страната.  Затова и за в бъдеще, ние ще се постараем да докажем, че БЧК е онзи стожер, онзи дрегер, който ще застава до своите народи и ще се бори за правата, здравето и достойноството им." Думи на младият актьор и доброволец в БМЧК Ивайло Петков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл от поредицата "Младите хора, които ме вдъхновяват".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна