Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вихра Миланова:

Един на всеки пет души преболедували Covid-19 развиват психични разстройства

Няма риск от имунизирането на психично болни пациенти, но има неяснота в коя категория са те

Проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница
Снимка: Александровска болница

„Пациенти, преболедували тежко Covid – 19 развиват психични разстройства за първи път.“ Това каза пред БНР проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница.

„При нас в болницата от началото на годината попаднаха трима такива пациенти. Те са развили това заболяване и им се наложи болнично и медикаментозно лечение. Излекувахме ги. Но и при тримата имаше сериозно психично разстройство.

Вече се говори за директно засягане на мозъка от вируса. И психичните разстройства при такива пациенти изобщо не са редки.

Едно голямо изследване каза, че един на всеки пет души преболедували Covid - 19 има психично разстройство. И то 90 дни след позитивния тест за коронавирус. Все пак в повечето случаи тези прояви не са тежки или трайни. Те се лекуват", това изтъкна още проф.Миланова. 

БТАПроф. Миланова заяви още, че трябва да стане ясно кога , как и къде хора с тежките психични разстройства могат да са се ваксинират.

"Поради високият риск, те също трябва да бъдат включени във ваксинационния план.

Този въпрос не е изяснен, а тези заболявания, особено тежките случаи, са хронични и много често тези пациенти имат и придружаващи заболявания. Затова са рискови и подлежат на имунизация- каза специалистът.

"В Клиниката постъпват постоянно подобни запитвания - от пациенти и техни близки. А много от тези хора сами не могат да си организират имунизацията.

Но пък по - възрастните паценти са по - организирани и успяват бързо да се ваксинират.

Александровска болницаВ света също се търси отговор на въпроса как трябва да се подходи към запитването на тези пациенти, дали желаят да бъдат ваксинирани. В случаите когато те са под запрещение, това решение се взема от техния попечител. В останалите случаи те сами трябва да пожелаят.

Проф. Миланова изтъкна, че няма риск от имунизирането заради състава на ваксините и медикаментите, които приемат пациентите с психиатрични заболявания.

Специалистът посочи още, че към настоящия момент имат много постъпващи пациенти от цяла България с психични проблеми.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна