Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕK е домакин на събитие за подобряване на производството на ваксини срещу Covid-19

Европейската комисия обяви, че в понеделник ще бъде домакин на събитие, чието е цел е да се подобри планирането на настоящото и бъдещото производство на ваксини срещу коронавирус в Европа.

В днешното събитие ще участват над 300 компании от 25 държави членки на ЕС, които ще обсъждат разширяване на производствения капацитет за ваксини срещу Covid-19 в цяла Европа и за справяне със затрудненията в производството и веригите за доставки.

Организираната от ЕК среща има за цел да се ускорят връзките между производителите на ваксини и компаниите за услуги като тези за възлагане на поръчки и производствени организации, производители на оборудване и други, с оглед подобряване на планирането за настоящото и бъдещото производство на ваксини в Европа.

Изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестагер заяви, че "сътрудничеството за комбиниране на допълнителни активи и увеличаване на производствения капацитета на ваксините може да бъде от решаващо за ускоряване на ваксинацията на европейските граждани и преодоляване на пандемията".

Тиери Бретон, еврокомисар по европейските вътрешни пазари, добави, че събитието има за цел "да насърчи нови връзки и партньорства в цялата верига за производство и доставки", и "да насърчи участващите компании да се възползват максимално от събитието".

Организираното от ЕК събитие е факт, след като през миналата седмица Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри нови производствени обекти за ваксини срещу Covid-19 и идва на фона на опасенията от нарастващата трета вълна на коронавирусната пандемия в ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна