Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Денева - живопис близо до морето

Петя Денева
Снимка: Ани Петрова

Петя Денева е родена през 1981 година в Балчик. През 2006 година завършва "Живопис" в Националната художествена академия в София, а понастоящем продължава да живее в столицата и е художник на свободна практика. 

От 2010 г. е член на Съюза на българските художници. Към момента има десет самостоятелни изложби и множество участия в различни проекти в сферата на изобразителните изкуства и декорацията. Основни теми на нейното творчество са природата, светлината и мистичните проявления на духовното.

За нея галеристката Вихра Пешева казва: "Родена в Балчик. Това може да обясни всичко, а може и нищо. Зависи накъде и как ще насочим нашия поглед.

Обяснява интимния, почти любовен и многоъглов поглед върху вечната тема  „Море“. Oбяснява широкия жанров диапазон на творческо поведение. Но не обяснява магичното излъчване на платната ѝ. Не обяснява категоричното ѝ разпознаване като автор в различните нейни стилистични превъплъщения, освободеността на четката ѝ. 

За всички тези неща обяснението е, че тя е родена артист. Както и майсторската шлифовка, получена в Академията от нейните учители. Тя, както и цяло поколение нови художници, родени  70-те и 80-те години на миналия век, имаха благодатната възможност да се учат в ателиетата на големите майстори на живописта и същевременно неограничени възможности да излагат в обилието от частни галерии“.

Разходка в снимки из прекрасното ателие на Петя Денева:












Снимки: Ани Петрова
Ако картините на Петя са ви харесали, имате уникалния шанс да ги видите на живо в галерия Астри: https://www.astrygallery.com/
А още информация за авторката: www.petyadeneva.blogspot.com
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени