Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС заведе съдебен иск срещу "АстраЗенека" за забавени доставки на корoнавирусни ваксини

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия заяви в понеделник, че е започнала съдебен иск срещу "АстраЗенека" (AstraZeneca) за неспазване на договора за доставка на коронавирусни ваксини и за липса на "надежден" план за осигуряване на навременни доставки.

Съгласно договора британско-шведската компания се е ангажирала да положи "най-добрите приемливи усилия" да достави 180 милиона дози ваксини за ЕС през второто тримесечие на тази година и общо 300 милиона за периода от декември 2020 г. до юни 2021 г., напомня Ройтерс.

В изявление на 12 март обаче "АстраЗенека" заяви, че ще се стреми да достави едва една трета от тези договорени ваксинационни дози. Седмица след това ЕК изпрати юридическо писмо до компанията като първата стъпка от една официална процедура за разрешаване на спорове.

"Комисията започна миналия петък съдебно производство срещу AstraZeneca", каза говорител на ЕК, отбелязвайки, че всички 27 държави от ЕС са подкрепили този ход.

"Някои условия на договора не бяха спазени и компанията не беше в състояние да излезе с надеждна стратегия за осигуряване на навременна доставка на дози", каза пресконференция говорителят на Комисията.

"Искаме да сме сигурни, че има бързо доставяне на достатъчен брой дози, на които европейските граждани имат право и които са обещани въз основа на договора", посочи още той.

В края на миналата седмица министърът на здравеопазването на Ирландия Стивън Донели заяви, че Европейската комисия е завела съдебно дело срещу AstraZeneca поради неспазване на договорните си задължения с ЕС и че Ирландия се е присъединила към този съдебен иск.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна