Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия се надява да премахне карантината за пътуващи от ЕС, Израел и Великобритания до средата на май

Британец с втора победа в обиколката на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия се надява да успее да премахне до средата на май карантината, която налага на посетителите от други страни от ЕС, Великобритания и Израел заради пандемията Covid-19, съобщи АФП, цитирайки италианския външен министър Луиджи Ди Майо.

"Целта е да разрешим отново влизането в страната на посетители от чужди страни, които са достигнали високо ниво на ваксинация, чрез облекчаване на определени мерки от средата на май", каза той след интервю с министъра на здравеопазването Роберто Сперанца. „Работим над това как да премахнем„ „мини-карантината“ за хората от европейските страни, Великобритания и Израел, ако те имат отрицателен тест, доказателство за ваксинация или са се възстановили от коронавируса в рамките на последните шест месеца“.

Настоящите ограничения за пристигащите от останалата част от ЕС изтичат на 15 май.

Ди Майо добави, че Италия работи над увеличаване на броя на полетите, „освободени от Covid-19“, от и до Съединените щати, за които карантинното изискване ще бъде отменено през юни.

Италия предпазливо разхлабва мерките от 26 април след месеци на здравни ограничения, като баровете и ресторантите вече могат да обслужват клиентите си на открито.

Страната с нетърпение очаква завръщането на туристите, опитвайки се да се възстанови от суровата рецесия, причинена от пандемията, но експертите все още настояват за предпазливост.

В събота Италия отново регистрира 10 000 нови случая и 224 смъртни случая от Covid-19. Общият брой на починалите надхвърля 122 000 смъртни случая, най-лошият показател в ЕС спрямо населението й.

„Мислейки, както повечето италианци, аз искам отново хората да излязат навън, да отидат на работа, да се забавляват, да бъдат заедно“, каза министър-председателят Марио Драги пред репортери след срещата на върха на ЕС в Португалия.

"Но (...) трябва да го направим внимателно, тоест да изчислим риска, който поемаме", добави той.

Драги подчерта важността на прилагането на много обсъждания „зелен паспорт“ в ЕС, който да улесни придвижването в рамките на съюза на хора, които са ваксинирани или имат отрицателен тест за Covid-19.

Някога Италия бе петата по големина туристическа дестинация в света, но броят на чуждестранните посетители е намалял с повече от 60 % между 2019 и 2020 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна