Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SpaceX спечели договор за пренасяне на лунен спускателен апарат на Firefly Aerospace

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Firefly Aerospace Inc. обяви в четвъртък, че е възложила на SpaceX договора за кацане на Луната на нейния спускалетен апарат "Син призрак" (Blue Ghost) през 2023 година.

Firefly Aerospace е американска частна авиокосмическа фирма със седалище в Остин, Тексас, която разработва малки и средни ракети-носители за търговски изстрелвания в орбита.

Мисията "Син призрак" ще подпомогне лунната програма "Артемида" на НАСА чрез транспортиране на полезни товари с цел подпомагане на научните изследвания на Луната и евентуалното дългосрочно присъствие на повърхността на Луната. Ракетата Falcon 9 на SpaceX е избрана, тъй като позволява пренасянето на голям това от над 150 кг.

"За нас е чест, че компанията Firefly избра Falcon 9 за стартиране“, заяви вицепрезидентът на SpaceX по търговските продажби Том Очинеро.

Междувременно главният изпълнителен директор на Firefly Том Маркушич отбеляза, че неговата компания е "развълнуван да използва производителността и надеждността на Falcon 9, за придвижване на "Синия призрак" в първата фаза от пътуването си до Луната".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени