Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къри, Йокич и Ембийд се борят за №1 в НБА

Никола Йокич (с топката) е фаворит за наградата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стеф Къри ще търси третата си награда, а Никола Йокич и Джоел Ембийд – първите си отличия, след като НБА обяви финалистите за приза Най-стойностен баскетболист (MVP) на сезона в Лигата.

Гардът на Голдън Стейт Уориърс Къри се надява да прибави към наградите от 2015 и 2016 година нова, докато центърът на Филаделфия 76-ърс Ембийд или този на Денвър Нъгетс Йокич могат да се превърнат в първия играч на тази позиция, който печели званието след Шакийл О‘Нийл през 2000. Ако останат първи и втори съответно сърбинът Йокич и камерунецът Ембийд ще са първите играчи извън САЩ от 2006-07, когато германецът Дирк Новицки се поздрави с наградата, а канадецът Стив Неш остана втори.

Лигата обяви и финалистите за останалите пет отличия за редовния сезон – Треньор на годината, Най-добър защитник, Най-подобрен играч, Новобранец на годината и Най-добър шести играч. Къри спечели титлата за най-много отбелязани точки в редовния сезон, като стана най-възрастният след Майкъл Джордан, със средно по 32 пункта на мач. Той бе и с най-много тройки, като вече е втори във вечната ранглиста зад Рей Алън.

Йокич е считан от мнозина за фаворит за индивидуалното отличие. Той завърши кампанията в редовния сезон със средно по 26.4 точки, 10.8 борби и 8.3 асистенции. В добавка, той стреля 38% от тройката и 86% от наказателната линия. Сиксърс стигнаха до най-добрия рекорд в Източната конференция благодарение на най-добрия сезон в кариерата на Ембийд. Той има средно по 28.5 точки и 10.6 борби на мач. Треньор на годината ще бъде решен измежду Куин Снайдер (Юта Джаз), Том Тибодо (Ню Йорк Никс) и Монти Уилямс (Финикс Сънс). Тибодо спечели званието през 2011.

Руди Гобер (Юта), Дреймонд Грийн (Голдън Стейт) и Бен Симънс (Филаделфия) са финалисти за Най-добър защитник – награда, печелена на два пъти от Гобер. Грийн грабна отличието преди четири години. Финалистите за Новобранец на годината са ЛаМело Бол (Шарлът Хорнетс), Антъни Едуардс (Минесота Тимбъруулвс) и Тайрийз Халибъртън (Сакраменто Кингс). Финалистите за Най-добър шести играч са Джордан Кларксън и Джо Ингълс (Юта) и Дерик Роуз (Ню Йорк).

Тримата претенденти за всяка годишна награда са базирани от гласуването на панел от спортни журналисти и телевизии. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна