Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на икономическите нагласи на инвеститорите в еврозоната през юни до 3-годишен връх

Доверието на инвеститорите относно бъдещото икономическо развитие в еврозоната се повиши за четвъртия пореден месец през юни до най-високото ниво от повече от три години насам благодарение на по-благоприятната текущата икономическа ситуация.

Това показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, определен от проучване сред 1139 инвеститори (222 от които са институционални), проведено между 3-ти и 5-и юни 2021 г., се повиши до 28,1 от 21,0 през май при очаквания за по-слабо нарастване към 26,0 пункта. Това е най-високо ниво на Sentix индекса от февруари 2018 г.

Индексът, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, също се повиши за четвърти пореден месец, като скочи през юни до 21,3 от 6,3 през май, достигайки най-високо от ноември 2018 г.

В същото време обаче индексът на бъдещите инвеститорски нагласи отслабва за пръв път от четири месеца насам до 35,3 пункта от исторически връх през май на ниво от 36,8 пункта.

Проучването на Sentix показа, че инфлационният барометър остава ясно отрицателен в ниво от -42,25 пункта, което показва, че инвеститорите очакват инфлационният натиск в еврозоната да продължи.

"Икономиката на еврозоната продължава по пътя да остави зад гърба си болезнените последици от коронавирусната криза през 2020 г.“, заяви управляващият директор на Sentix Манфред Хъбнер и допълни: "Все по-голямото отваряне на търговията, ресторантите и туризма съживяват икономиката".

Изобилната ликвидност, осигурена от Европейската централна банка, също стимулира икономическото оживление.

Натискът върху цените, а оттам и върху облигационните пазари, вероятно ще продължи през лятото и ЕЦБ вероятно няма да може да избегне за дълго дискусията за изоставяне на много експанзивната си политика, отбеляза агенция Sentix.

По-късно тази седмица предстои поредното рекордно заседание на ЕЦБ, като се очаква централната банка да избегне всякакъв възможен разговор за затягане на стимулиращата парична и лихвена политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна