Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на туризма ще проверява за струпаните водорасли в "Сарафово"

Проверка на областната администрация, по сигнал на БНР-Бургас (подробности - вижте тук), е потвърдила, че на буна в кв. „Сарафово“, са извхърлени големи количества водорасли. Служителите са били информирани, че представители на концесионера на близкия плаж ги оставя там, за да изсъхнат, след това да се депонират. От ведомството са информирали за това Министерството на туризма, в чийто правомощия е извършване на проверка по случая.

От Община Бургас посочиха, че подобни дейности са ангажимент, заложен в концесионните договори на концесионерите и контролните функции са държавни и цитираха отговор от институциите:

Водораслите не могат да бъдат определени като битов отпадък и да се събират в съдове/контейнери за битови отпадъци. Затова концесионерът следва да организира безопасно ВРЕМЕННО съхраняване на количествата водорасли в обхвата на концесионната територия до тяхното пълно осушаване, с цел максимално редуциране на теглото и обема им, до последващото им предаване на лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ за дейности с отпадъци“

Концесионери коментираха, че практиката е водораслите да се събират в специални съдове, при почистването на ивиците, след което да бъдат извозвани.

За случая е информирана и РИОСВ – Бургас, очакваме и резултат от тяхната проверка. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна