Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Moderna: Няма връзка между ваксината ни срещу Covid-19 и сърдечни възпаления при младите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък Moderna публикува изявление, в което се казва, че фармацевтичната компания не е открила връзка между поставянето на нейната ваксина срещу Covid-19 и възникването на рядък случай на сърдечно възпаление. Изявлението е факт след съобщения, че млади хора са страдали от миокардит и/или перикардит след поставяне на втора доза иРНК ваксина на Moderna или на Pfizer.

"След внимателен преглед на наличните данни за безопасност, Moderna не е установила причинно-следствена връзка на своята ваксина. Компанията ще продължи да следи отблизо тези информации и работи активно с обществените здравни и регулаторни органи за допълнителна оценка на този проблем", се посочва в официалното съобщение на Moderna.

Ден по-рано Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) съобщиха, че са наблюдавани 283 случая на сърдечно възпаление след втората доза на една от двете иРНК ваксини при ваксина при младежи на възраст от 16 до 24 години. Това се сравнява с очакванията за между 10 и 102 случаи за този възрастов диапазон въз основа на честотата на заболеваемост в САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна