Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължава да поскъпва след три поредни седмици на растеж

Петролните фючърси продължават да поскъпва в началото на търговията в понеделник към нови най-високи нива от няколко години насам благодарение на подобряващите се перспективи пред търсенето на горива, тъй като ваксинацията срещу Covid-19 позволява вдигането на ограниченията за пътувания в редица държави.

Движението на моторните превозни средства започва да се завръща към предпандемичните нива в Северна Америка и голяма част от Европа, като в същото време започва да се отпушва и самолетния трафик, тъй като има разхлабване на локдауните и на другите рестриктивни мерки, целящи ограничаване на коронавирусната пандемия.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през август нараства с 0,9% към 73,50 долара за барел, достигайки най-високо ниво от май 2019 г., докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI поскъпват с 0,8% към 71,58 долара - най-висок ценови пик от октомври 2018 г.

В подкрепа на продължаващото възходящо движение след три поредни седмици на растеж е и прогнозата на Международната агенция по енергетика (МАЕ), че търсенето на петрол ще се завърне към нивата си от преди коронавирусната пандемия до края на следващата година.

Според юнския доклад на базираната в Париж организация производителите ще трябва да увеличат производството, за да се справят с възстановяването на търсенето. МАЕ прогнозира, че потреблението ще нарасне през 2021 г., след което растежът ще се ускори през следващата година, достигайки 100,6 млн .барела  на ден до края на 2022 година.

В същото време производителките от формата "ОПЕК +" продължават да се придържат към плановете си за постепенно разхлабване на договорените преди време ограничения на петролните добиви. МАЕ обаче посочи в последния си доклад, че групата "ОПЕК +" е необходимо да увеличи производството, за да посрещне растящото търсене.

През миналата седмица анализатори на американската инвестиционна банка Goldman Sachs пък заявиха, че очакват петролът Брент да поскъпен до 80 долара за барел това лято, тъй като с въвеждането на все по-масова Covid ваксинация се засилва икономическата активност по света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени