Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Великобритания постигнаха сделка по търговския спор относно "Боинг" и "Еърбъс"

Великобритания и САЩ обявиха в четвъртък, че са договорили сделка за разрешаване на търговския спор относно "Еърбъс" (Airbus) и "Боинг" (Boeing) за следващите пет години, като гарантират, че наложените във връзка с този спор ответни мита ще бъдат суспендирани, съобщава Ройтерс.

Споразумението идва два дни, след като Европейският съюз и САЩ също успяха да постигнат споразумение за петгодишно прекратяване на серията мита и контрамита във връзка с техния близо 17-годишен конфликт за държавните субсидии за двете мега компании.

Великобритания напусна ЕС в началото на ескалацията на този спор, когато бившият американски президент Доналд Тръмп наложи наказателни мита, като споразумението от четвъртък постига много сходни резултати, както това, което беше постигнато по-рано тази седмица между ЕС и САЩ.

Великобритания и САЩ се споразумяха да преустановят ответните мита за петгодишен период и да си сътрудничат по-близко за справяне с нелоялните търговски практики от непазарни икономики, се посочва в изявление на британското министерство на търговията.

"Тази сделка ще подкрепи работните места в цялата страна и е фантастична новина за големи работодатели като тези, произвеждащи шотландско уиски, както и сектори като космонавтиката", каза британският министър на търговията Лиз Тръс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна