Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За юни в София:

Причинители на Лаймска болест - в 17% от изследваните в НЦЗПБ кърлежи

Обработване на зелените площи срещу кърлежи в София - април 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Само в рамките на 24 дни – от 1 юни до днес, в Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани 313 кърлежи, донесени от ухапани, като от тях 53 са положителни (17%) за борелии (група бактерии, лат. Borrelia burdorferi), причиняващи Лаймска болест (Лаймска борелиоза). Това съобщава БГНЕС, като припомня за високия ръст на ухапвания, регистриран в края на май и началото на юни в столицата.

Сигналите за потърпевши от кърлежи са много, макар обработките на зелените площи в София да започна още след първата десетдневка на месец април, отбелязва агенцията. Най-често случаите са при деца. БГНЕС получи сигнали за 10 случая на намерен кърлеж при деца в детска градина на територията на столицата, установени от началото на юни до сега.

Ангажирани с третиране на тревни площи фирми коментираха, че обработките срещу кърлежи се извършват само при сухо време, но проблем възниква, тъй като яйцата не се влияят от препарати.

Инкубационният им период е от 8 до 10 дни, което налага повторни обработки, а при наличие на дъждове – отново пръскане.

Столична община твърди, че препоръките се спазват и градските паркове и площи се обработват според указанията – до 10 часа сутрин при подходящи метеорологични условия.

Освен Лаймска болест, кърлежите могат да са преносители и на други заболявания.  Сред предаваните чрез кърлежи инфекции са например Кримска-Конго хеморагична треска, кърлежов енцефалит  и Марсилска треска (Средиземноморска петниста треска), както и  туларемия и ку-треска, макар че при последната механизмът на заразяване, вследствие ухапване от кърлеж, има най-малко значение.

Някои препоръки за предпазване от ухапване от кърлежи:

1. Избягване на места, които кърлежите предпочитат да обитават - такива с гъста растителност и влага;

2. Използване на репеленти;

3. Носене на дрехи с дълги ръкави и дълги панталони, пъхнати в чорапите.

4. Ежедневен оглед за впити кърлежи в окосмената част на главата (особено при деца), кожни гънки с оглед недопускане на продължителен престой.

5. Ежедневен оглед на домашните любимци (кучетата) и носенето на противопаразитни каишки.

6. Почистване на падналите клони и гниещи листа, редовно косене на тревата, при което се нарушават условията за живот на кърлежите и техните резервоари (гризачи, птици). Особено важно е да се ограничи достъпът на животните в тревните площи.

Препоръки за изваждане на впития кърлеж:

1. Отстраняването на впития кърлеж от кожата е чрез издърпване, без въртене и извиване, както и без да се намазва с козметични средства или мазнина. Това трябва да се избягва, за да не остане част от устния апарат на кърлежа в кожата, скъсвайки се при въртене.

При покриване на кърлежа с мазнина или крем, се спира притока на кислород и паразитът се пуска (респ. лесно може да бъде отстранен), но в този случай той изхвърля в гостоприемника преди да се пусне част от стомашното си съдържимо („повръща“)и така, ако е носител на инфекция, я предава на ухапания. Изваждането да не става с голи ръце, а с ръкавици, парче плат или най-добре с пинсета, като има и специално пригодени за целта пинсети, които се предлагат в аптеките(напр. тип „кози крак“).

2. Сваленият кърлеж се унищожава, като се изхвърли в канала на мивката или тоалетната;

3. След сваляне на паразита кожата да се дезинфекцира;

4. При невъзможност за изваждане или задържани части - насочване за хирургично отстраняване.

5. По същия начин се изваждат и кърлежите от домашните любимци.

(PCR и серология), (PCR и серология) ((PCR и серология -рутинна диагностика с ELISA и потвърдителна с имуноблот).

В Националния център па заразни и паразитни болести работи кабинет по кърлежово преносими инфекции , който е с приемно време от понеделник до петък, от 9:00 до 12:00 ч.

Завеждащ лабораторията е гл. ас. Ива Трифонова.

Извършва се рутинна и потвърдителна диагностика на предаваните с кърлежи инфекции – Кримска-Конго хеморагична треска (PCR и серология), кърлежов енцефалит (PCR и серология) и Лаймска болест (PCR и серология - рутинна диагностика с ELISA и потвърдителна с имуноблот).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени