Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината на Pfizer е високо ефективна срещу Делта варианта на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Ваксината на Pfizer/BioNTech е високо ефективна срещу варианта Делта (Delta) на Covid-19, заяви в четвъртък представител на Pfizer в Израел, съобщава Ройтерс.

За първи път идентифициран в Индия, вариантът Делта се превръща в доминиращ в световен мащаб вариант на коронавируса, според Световната здравна организация.

"Данните с които разполагаме днес, натрупани от изследвания, които провеждаме в лабораторията и включващи данни от онези места, където индийският вариант Делта е заменил британския като най-често срещащ се вариант, сочат, че нашата ваксина е много ефективна, около 90% , за предотвратяване на коронавирусната болест Covid-19", каза Алон Рапапорт, медицински директор на Pfizer в Израел, пред местното радио и телевизия Army Radio, цитирани от Ройтерс.

Проучване на изследователи от Тексаския университет, съвместно с Pfizer и BioNtech, публикувано този месец от списание Nature установи, че антителата, получени от ваксината, все още са в състояние да неутрализират всички тествани варианти, включително Делта, макар и с намалена сила.

"Продължаваме да синтезираме вируси в нашите лаборатории, тъй като виждаме появата на нови варианти, за да можем да проведем тестове, за да получим възможно най-много информация за въздействието на нашата ваксина върху неутрализацията на нововъзникващи щамове“, заяви говорител на Pfizer в имейл до Ройтерс .

Други скорошни проучвания също показват, че ваксината вероятно ще осигури висока защита срещу варианта.

Израел провежда една от най-напредналите кампании за ваксиниране в голяма степен базирана на ваксината на Pfizer/BioNTech. Шарон Алрой-Прейс, ръководител на общественото здраве в Министерството на здравеопазването на Израел, заяви, че в страната все още няма достатъчно данни, за да бъде дадена представа за ефективността на ваксината срещу варианта Delta.

"Събираме данните сега. Едва сега виждаме първите случаи на варианта Delta в Израел - около 200 от тях - така че скоро ще знаем повече", каза тя пред репортери.

Анализ на Общественото здравеопазване в Англия (PHE), където вариантът Delta е по-широко разпространен, установи, че както ваксината на Pfizer/BioNTech, така и тази на AstraZeneca осигуряват повече от 90% защита срещу хоспитализация от варианта Делта.

В Израел повече от половината от населението от 9,3 милиона са получили и двете дози на Pfizer, като резкият спад на случаите на новозаразени с Covid-19 накара властите да премахнат повечето ограничения за коронавирус.

Но потвърдените случаи се увеличиха през последните няколко дни и здравните власти призоваха родителите да ваксинират своите 12 до 15-годишни, които получиха това право този месец.

Шарон Алрой-Прейс каза, че около 65% от населението на Израел е защитено срещу Covid-19, било чрез ваксинация, било чрез възстановяване от болестта, но според нея това все още е далеч от осигуряването на "колективен имунитет".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени