Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изгубените ангели" на Николай Миланов

Николай  Миланов, по-известен като ARTNIKO, e дипломиран социален работник от СУ„Св. Климент Охридски“. Именно работата му сред хората, които живеят в тежки социално-битови условия или водят уличен начин на живот, определя неговия фотографски интерес и избор на сюжет.

С фотография се занимава от около 15 години. Снима предимно в сферата на социалната и портретна художествена фотография. Възприема своята работа като начин да информира обществото за проблемите на бедността и начина на живот на т.н. уязвими или маргинализирани групи. Самоопределя се като фотограф, борещ се за правата на хората в тежко положение, а кадрите които прави, предоставя безвъзмездно на различни хуманитарни организации.



До момента е снимал във всички гета и махали в София, в провинцията. В чужбина - гетата „Кова Да Моура“ и „Амадора“ край Лисабон, Португалия.

Снимал е и за различни организации, като The Global fund for children, UNICEF, Програми по туберкулоза, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и други. Постоянно е ангажиран от държавни, общински и НПО организации за социални фото проекти. Негов кадър е използван от UNICEF, а други са публикувани в редица печатни и електронни издания.

Главен фотограф е и на изложбата „Детство без адрес“, организирана от Сдружение „Деца и юноши“ през 2016 г. в градинката пред Народен театър "Иван Вазов" в град София.



„Следи от улици“ е първата му самостоятелна изложба, експонирана през 2019г. в зала "София" на Столичната библиотека на площад "Славейков", през лятото на същата година изложбената експозиция гостува в емблематичната галерия "13-то стъпало" в град Бургас. Средствата от продажбата на кадрите бяха предоставени за благотворителни каузи на Кризисните центрове за възрастни хора към столична община. В момента автора подготвя следващата си изложба "Изгубени ангели", която е вдъхновена от едноименното произведение на Джон Милтън - "Изгубения рай", тя за разлика от предишните ще бъде изцяло в цвят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна