Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийски олимпийци под 28-дневна карантина при завръщането си

Снимка: Архив

Група от австралийски олимпийски атлети бяха изправени пред 28-дневна карантина при завръщането си от Токио.

Всички чуждестранни пътуващи, включително тимът на Австралия, наброяващ 500 души, трябва да прекарат 14 дни под самоизолация в хотел или специален лагер при пристигане в страната под стриктното спазване на коронавирусни мерки. Но някои ще бъдат подложени на двойно повече, след като правителството на Южна Австралия реши, че тези, които не могат да си позволят директни полети до Аделаида от Токио трябва да са под карантина още две седмици, когато пристигнат в щата. 56 са атлетите, завръщащи се в Южна Австралия, като 16 от тях вече се карантинират в Сидни, който в момента е в локдаун в опит да овладее разпространението на новия Делта вариант на вируса.

Президентът на Австралийския олимпийски комитет Мат Керъл заяви, че решението е в противовес с препоръките на Австралийския институт по спорт (АИС) за психическото здраве на атлетите. „Докато други страни празнуват завръщането на техните атлети, ние се отнасяме с нашите по възможно най-жестокия и несправедлив начин. Те са наказани за това, че гордо представляваха страната ни на Олимпийските игри“, каза той.

Целият австралийски отбор, който спечели 17 златни и общо 46 медала в Токио, е напълно ваксиниран и е бил тестван за коронавирус почти ежедневно в Япония. Керъл добави, че това ги е направило „изключително нискорискови“, но въпреки това молбата да бъдат изключение от допълнителните 14 дни е била отхвърлена.

Главният лекар на АИС Дейвид Хюз определи решението като „изключително грешно“. „Да има лица под карантина за толкова дълъг период от време по мое мнение е необосновано и не може да бъде подкрепено от научна гледна точка. То представлява значителен риск за физическото и психическото здраве на въпросните лица“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени