Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на производствения и растежа при продажбите на дребно в Китай през юли

Индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай нараснаха през юли доста по-слабо от очакваното, тъй като новите огнища на Covid-19 и наводненията в някои части на страната доведоха до нарушаване на бизнес дейността, което е поредно доказателство за отслабване на възстановяването на втората по сила световна икономика.

Индустриалното производство нарасна през юли с 6,4% на годишна база след повишение с 8,3% през юни и очаквания за растеж със 7,8 на сто, като това е на-слабото повишаване на производството от август 2020 г. От началото на годината китайското производство нарасна с 14,4, но след повишение с 15,9% през първите шест месеца на 20201 г.

Продажбите на дребно пък се увеличиха през юли с 8,5% спрямо година по-рано, но след повишение с 12,1% през юни и прогноза за растеж с 11,5 на сто, като в рамките на първите седем месеца на 2021 г. те нараснаха с 20,7% спрямо същия период на 2020 г. след ръст с 23,0% през периода януари - юни.

Дълготрайните бизнес инвестиции от началото на годината пък се увеличиха с 10,3% спрямо януари - юли 2020 г. и след тяхно повишение с 23,0% през първото полугодие на 2021 г., докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 12,6 на сто.

Икономиката на Китай се възстанови до нивата си на растеж от преди коронавирусната пандемия, но през последните месеци експанзията губи скорост, тъй като китайският бизнес се бори с по-високите разходи и затрудненията във веригите за доставки и предлагането. В същото време новите инфекции с Covid-19 през юли също доведоха до въвеждане на нови ограничения, които навредиха на производството в страната, засегнато допълнително и от лошото време това лято.

Говорителят на националното статистическото бюро заяви, че икономическото възстановяване на Китай все още не е стабилно и остава неравномерно поради въздействието на спорадични огнища на Covid-19 и природните бедствия. Гледайки напред, той каза, че китайската икономика е изправена пред по-сложна и тежка външна ситуация, тъй като глобалната коронавирусна пандемия продължава да се развива. Той отбеляза, че като цяло Китай продължава със стабилната си скорост на възстановяване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна