Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия поставят под въпрос ангажиментите на САЩ към Украйна

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Един от най-висшите руски представители в сигурността постави под въпрос ангажимента на Вашингтон към Украйна с оглед на американското изтегляне от Афганистан, като днес прогнозира, че един ден САЩ ще изоставят по същия начин украинския си съюзник, предаде Ройтерс.

Думите на Николай Патрушев – секретар на руския Съвет по сигурността, вероятно ще разпалят страхове у някои западни политици, че противници като Русия и Китай ще бъдат окуражени от това, което те смятат за поражение на Запада в Афганистан и може да тестват решимостта му другаде.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза днес, че след станалото в Афганистан решимостта на Запада се смята от големи противници за отслабена.

„Киев раболепно служи на интересите на чуждите си патрони, стреми се да влезе в НАТО“, каза Патрушев пред в. „Известия“.

„Но беше си спасен проамериканския режим в Кабул от факта, че Афганистан имаше статут на основен съюзник на САЩ извън НАТО?. Подобна ситуация очаква привържениците на американския избор в Украйна“, прогнозира той.

Американската ангажираност в Украйна, която обхваща доставки на оръжия и обучение, не е съизмерима финансово, военно и политически с 20-годишното им присъствие в Афганистан, насочено срещу талибанските бунтовници, които преди дни обявиха победа.

Няма доказателства, които да показват, че Русия е пред нова военна интервенция в Украйна, но коментарите на Парушев подхранват продължителния дебат на Запад как и дали Вашингтон ще отговори, ако Москва реши да го направи, посочва Ройтерс.

Висшият представител на Москва не спомена за бъдещи руски действия, но обрисува хипотетична ситуация, при която украински крайнодесни екстремисти идват на власт и страната отива към колапс.

Патрушев, който е близък съратник на президента Владимир Путин и бивш шеф на Федералната служба за сигурност, каза, че кризата в Афганистан е резултат от некомпетентната работа на разузнавателните служби на САЩ, Великобритания и други страни от НАТО и типичното за Запада грешно убеждение, че е най-прав в решенията си.

Той обвини САЩ, че за изоставили афганистанските си съюзници „на произвола на съдбата“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна