Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима палестинци избягаха през тунел от затвор в Израел

3
Дупката в пода на тоалетната, откъдето започва тунелът, по който избягали затворниците.
Снимка: Си Ен Ен

Шестима палестинци избягаха тази сутрин от силно охраняван израелски затвор през тунел, прокопан под тоалетна, което предизвика мащабна операция за издирването им, предаде АФП. Това се дължи на най-вече на факта, че един от бегълците е известен бивш боец.

Изявление на службата на затворите в Израел съобщава, че е била обявена тревога около 03:00 часа сутринта, когато местни жители забелязали „подозрителни лица“ в района около затвора Гилбоа в северната част на страната.

Властите потвърдиха бягството на Закария Зубейди, бивш шеф на бригадите „Ал Акса“ в град Дженин на окупирания Западен бряг на река Йордан. Другите петима бегълци били членове на „Ислямски джихад“. Петима от затворниците били с доживотни присъди.

Полиция, войници и агенти от службата за вътрешна сигурност „Шин Бет“ са се включили издирването. Следови кучета и пропускателни пунктове са разположени в района около Гилбоа.

Кадри, напомнящи за бягството от затвора във филма от 1994 г. „Изкуплението Шоушенк“, бяха разпространение от службата на затворите. Те показват как агенти проверяват тесен тунел, изкопан в пода на тоалетната, който след това продължава под земята.

Изглежда затворниците са използвали кухини в конструкцията на затвора, като изкопали и допълнителен проход, за да се измъкнат от дупка на път до външна стена на затвора.

Снимка ЕПА/БГНЕС

„Джерузалем пост“ писа, че те използвали ръждива лъжица, която крили под плакат.

Премиерът Нафтали Бенет нарече бягството „сериозен инцидент“, докато „Ислямски джихад“ го описа като „героично“ и „шок за израелската отбранителна система“.

Около 400 затворници излежават присъди за престъпление срещу сигурността на Израел в затвора Гилбоа. Снимка ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна