Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на световните пазари на акции с оглед на опасения за предстоящо вдигане на лихвите

Глобалните пазари на акции бележат спад за трета поредна сесия на търговия, тъй като растящата доходност на държавните облигации и на инфлацията от двете страни на Атлантическия океан засилва притесненията за предстоящо вдигане на лихвите от водещи централни банки.

През миналата седмица Федералният резерв сигнализира, че е в готовност да повиши американските лихвени ставки през 2022 г. и че банката вероятно ще започне да намалява размера на покупките на облигации още през ноември.

В същото време участниците на капиталовите пазари оценяват на около 50% вероятността Европейската централна банка да се присъедини към Фед през следващата година в политиката на затягане (повишаване) на лихвите.

По време на търговията във вторник доходността на 10-годишните американски държавни облигации достигна тримесечен връх, нараствайки в рамките на деня с 5 пункта към 1,5374% - най-високо ниво от юни насам.

Повишаването на доходността по дългосрочните облигации оказа натиск върху технологичните и други свързани с икономическия растежа акции, като и акциите на компаниите, които са по-чувствителни към икономическия цикъл, също се поддадоха на натиск на продажби.

По този начин пазарът на акции на "Уолстрийт" се оцвети отново в червено след старта на днешната търговия, следвайки спада на европейските фондови борси.

Около два часа след началото на търговията индексът на сините чипове DJIA се понижава с 440 пункта (спад с 1,26%), а широкият индекс S&P500 се понижава с 1,8%, докато технологичният индекс Nasdaq Composite вече губи около 2,5% от стойността си.

Негативното представяне на "Уолстрийт" е подсилено и от поредното влошаване на потребителските нагласи в САЩ.

Европейските борси също приключват днешната търговия със солидни загуби, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 2,07%. Немският фондов индекс DAX 30 пък губи 1,99% от стойността си, френският CAC 40 се понижава с 2,13%, италианският MIB - с 1,96% и испанският Ibex 35 - с 2,41%.

Британският индекс FTSE100 се понижи с по-скромните 0,5% с оглед на рязкото поевтиняване на паунда спрямо долара и еврото на валутните пазари с над 1%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна