Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на германската импортна инфлация до 40-годишен връх заради ценовия скок на природния газ

Снимка: архив

Провокираната от цените на внос инфлация в Германия се ускори през август до 40-годишен връх поради растящите цени на енергията и най-вече на природния газ, показват последни данни на федералната статистика Destatis.

Импортните цени се повишиха през август на месечна база с 1,4% след ръст с 2,2% през юли.

Спрямо година по-рано цените на германския внос скочиха през август с цели 16,5%, след като през юли се повишиха с 15%, докато икономистите прогнозираха годишен ръст от 16,1 на сто.

Това е най-високата годишна импортна инфлация във водещата европейска икономика от септември 1981 г. насам, когато тя нарасна със 17,4 на сто.

Графика на импортните цени на годишна база


Destatis отбеляза, че основна причина за рязкото повишаване на цените на внос е скокът на енергийните цени с цели 93,6% спрямо август 2020 г. и по-специално на природния газ, чиято цена се увеличи с цели 177,5% спрямо година по-рано, докато цената на суровия петрол се увеличи с 63,6 на сто.

Изключвайки цените на суровия петрол и на продуктите от минерални масла, импортните цени в Германия се повишиха с 13,8 % на годишна база.

Цените на много суровини също се повишиха рязко. През август желязната руда е струвала с 96,8%повече спрямо година по-рано, цената на нарязана и рендосана дървесина е нараснала с 61,6%, а на стоманата и феросплавите - с 57,7 на сто.

В същото време експортната инфлация в Германия се повиши през август с 0,7% спрямо юли, когато нарасна с 1,2%, докато износните цени на годишна база нараснаха със 7,2% след повишение с 6,3% месец по-рано.

Данните за август предполагат, че потребителската инфлация в Германия ще продължава да се ускорява.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна