Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобилния гигант Stellantis затваря завода на Opel в Айзенах поради недостиг на чипове

Автомобилният гигант Stellantis обяви в четвъртък, че временно затваря завода на Opel в Айзенах в Германия с оглед на глобалния недостиг на полупроводникова техника.

Stellantis е водещ автомобилен производител, който беше създаден чрез сливането на Fiat Chrysler Automobiles и Groupe PSA по-рано тази година.

Говорителят на компанията каза пред агенция Франс прес, че служителите в завода ще останат на съкратено работно време. Производството ще продължи в началото на 2022 г., "ако ситуацията във веригите за доставки го позволява", добави той.

Говорител на Opel също отбеляза, че производството в завода в Айзенах, където се произвеждат автомобили с двигатели с вътрешно горене и хибридни електрически автомобили, трябва да започне отново през 2022 г., но без да посочи конкретна дата.

Според Opel, цитиран от Ройтерс, около 1300 работници, наети в завода, ще бъдат временно съкратени, като отделен завод във Франция ще поеме част от производството.

Още през август Stellantis спря по същата причина производството в завода си в Рен, Франция.

Stellantis спря производството и в други заводи, включително в Европа и Канада, прогнозирайки, че ще произведе с 1,4 милиона броя по-малко превозни средства тази година поради недостига на електронни чипове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна