Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зукърбърг се свлече на шеста позиция в класацията на най-богатите след 6-часовия срив на Фейсбук

Марк Зукърбърг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор и съосновател на "Фейсбук" (Facebook) Марк Зукърбърг се свлече на шестото място в списъка на милиардерите, определян в реално време от списанието "Форбс" (Forbes), след като по време на търговията в понеделник бяха заличени 6,8 милиарда долара от неговото богатство на фона на глобалните няколко часови прекъсвания на достъпа до Facebook и свързаните с технологичния гигант платформи за социални медии.

С това приключи вчерашният доста бурен ден за компанията, която в същото време е изправена пред съдебно антитръстово дело и пред обвинения в нередности, че водещата в света социална медия съзнателно е допринесла за щурмуването на Капитолия на 6 януари. Тези въпроси накараха Белия дом да коментира, че саморегулирането на социалните медии не работи.

След близо 6-часовото прекъсване на достъпа на милиони потребители по целия свят до "Фейсбук" и другите негови медийни платформи, включително Instagram и WhatsApp, акциите на Facebook поевтиняха през вчерашната търговия на Уолстрийт с 4,89% до 325,23 долара за акция. Това представлява най-солидното и обезценяване в рамките на една сесия на търговия от 9 ноември 2020г.

Графика на акциите на Facebook


Широкомащабният проблем с използването на услугите на Facebook, Instagram, WhatsApp и други започна малко преди обяд американско източно време. В понеделник дори не работеше електронната страница за състоянието, която "Фейсбук" използва, за да може потребителите да съобщават на компанията за наличието на проблеми. Сайдът Downdetector, който проследява прекъсванията на интернет, пък заяви, че сривът от понеделник е бил безпрецедентен.


Към късния следобед източно американско време нещата станаха толкова зле, че проблемът не можеше да бъде отстранен дистанционно, което наложи инженерите в един от основните центрове за данни на "Фейсбук" да се опитат да рестартират сървърите ръчно. Вътрешните системи на Facebook също бяха намалени, оставяйки имейла като основен метод за комуникация, сочат различни информации.

Говорител на Facebook дори се обърна към платформата на Twitter Inc., за да потвърди за наличието на проблеми.

Въпреки че от Facebook не навлязоха в повече подробности относно причината за прекъсването в понеделник, експертите заявиха в "Туитър", че изглежда е имало проблем с системата за имена на домейни на компанията или т.нар. DNS.

По-късно в понеделник главният технологичен директор на Facebook призна в Twitter, че компанията има "проблеми в мрежата", докато "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Facebook е изпратила екип в център за данни в Калифорния, за да се опита да рестартира сървърите ръчно, тъй като служители са били блокирани от системи и дори не са могли да влязат в сградите на компанията, защото системите им са били заключени.

Най-накрая, към 18.00 часа американско източно време целевите страници на Facebook и Instagram започнаха да се зареждат, докато на WhatsApp около половин час по-късно. Facebook потвърди в Twitter, че сайтовете отново са достъпни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна