Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите пазари могат да бъдат изправени пред рязка низходяща корекция, предупреждава АЦБ

Високата стойност на финансовите активи би могла да претърпи рязка низходяща корекция, ако инвеститорите преоценят перспективите за възстановяване на икономиката от Covid-19, като в същото време има признаци на завишено поемане на риск от страна на инвестиционните банки, съобщи в петък Английската централна банка, предаде Ройтерс.

В изявление след края на октомврийското си заседание Комитетът за финансова политика на АЦБ посочи, че все още има доказателства за повишено поемане на риск в редица от финансови пазари.

АЦБ посочва, че след действията, предприети от централните банки за ограничаване на въздействието на пандемичната криза, "цените на рисковите активи са се увеличили и на редица финансови пазари оценките на активите изглеждат завишени спрямо историческите норми". Банката предупреди, че "оценките на активите могат да се коригират рязко", което да доведе до отрицателни последици за функционирането на пазара и финансовите условия.

Фондовите индекси достигнаха рекордно високи нива през последните месеци, тъй като инвеститорите заложиха на силно възстановяване след пандемията, но напоследък покачващата се инфлация предизвиква притеснение, а икономическият растеж отслабва с оглед на затруднения от страна на предлагането и проблеми с веригите на доставки.

Домакинствата във Великобритания и извън нея обаче са изправени пред допълнително потискане на тяхната покупателна способност от скока в цените на енергията.


"Стойността на активите може рязко да се коригира, ако например участниците на финансовите пазари преоценят перспективите за икономическия растеж, за инфлацията или по отношение на лихвените проценти“, се посочва в изявлението на АЦБ.

"Има признаци на продължаващо разхлабване на стандартите за застраховане и по-голямо поемане на риск в някои бизнеси, свързани с инвестиционното банкиране", допълва Английската централна банка.

Комитетът за финансова политика на АЦБ също така визира несигурността относно това, как Evergrande Group, един от най-големите китайски имотни предприемачи, може да изпълни своите финансови задължения.

"Неконтролиран фалит може да представлява риск за цялостния имотен сектор на Китай с потенциални негативни отражения и в международен план", посочва АЦБ.

Тазгодишните банкови стрес тестове на АЦБ обаче показаха, че британските кредитори ще се справят със сериозен спад в Китай и Хонконг и с резки корекции в глобалните цени на активите, се добавя в изявлението на Комитета за финансова политика на АЦБ.

Въпреки че ръстът на цените на жилищата е достигнал нивата, наблюдавани за последно преди финансовата криза от преди повече от десетилетие, има малко доказателства за намаляване на  стандартите за кредитиране, се посочва още в доклада.

АЦБ добавя, че обслужването на дълга остава достъпно за повечето фирми.

Относно криптовалутите, АЦБ заяви, че "преките рискове за стабилността на финансовата система на Обединеното кралство от крипто активите в момента са ограничени". Банката обаче предупреди, че "регулаторните и правоприлагащите рамки, както на вътрешно, така и на световно ниво, трябва да вървят в крак с развитието на тези бързо разрастващи се пазари, за да управляват рисковете и да поддържат по-широко доверие и интегритет във финансовата система".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени