Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отказва предоговаряне на протокола за Северна Ирландия

Германия подкрепя усилията на Европейския съюз за намиране на решения по спорните въпроси относно Протокола за Северна Ирландия, заяви в петък говорител на немското правителството, подчертавайки, че Берлин отказва да предоговори целия протокол.

Според предишни информации Германия също така настоява за планове за извънредни ситуации, ако Обединеното кралство реши да спре едностранно протокола за Северна Ирландия.

В сряда ЕС публикува предложения за промени в протокола, премахвайки 80% от граничните проверки между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство. Не бяха обаче предложени промени за ролята на Европейския съд в отношенията между ЕС и Великобритания, за което настоява Лондон.

Междувременно Великобритания ще представи изменена версия на протокола, която е много вероятно да бъде отхвърлена от Брюксел.

Снощи "Файненшъл таймс" пък съобщи, че държави членки на Европейския съюз "натискат" европейския Брекзит комисар Марош Шефчович да се подготви за възможна търговска война с Обединеното кралство, ако текущите преговори между двете страни се провалят.

Позовавайки се на дипломатически източници, финансово издание посочва, че Франция, Германия, Италия, Испания и Нидерландия настояват за планове за извънредни ситуации по отношение на отношенията с Обединеното кралство, ако последното реши да прекрати търговските споразумения, заложение в Протокола за Северна Ирландия.

Някои от предложените мерки включват налагане на мита върху британския износ, ограничаване на достъпа на страната до енергийните доставки на ЕС и прекратяване на цялото търговско споразумение между двете страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна