Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Фед е продал акции за най-малко 1 млн. долара по време на Covid срива на пазара през 2020 г.

Джером Пауъл, председател на Фед на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл е продал акции от личната си сметка на стойност между 1 и 5 милиона долара на 1 октомври 2020 г., когато коронавирусната пандемична криза се отразяваше негативно на фондовите борси, съобщи в понеделник онлайн изданието The American Prospect, позовавайки се на прегледани формуляри за продажби на акции.

Като цяло Пауъл е осъществил 26 сделки през цялата 2020 година, от които седем са били продажби на акции, а 19 са били покупки.

Трябва да се има предвид, че тези сделки не са нарушили кодекса на Фед за нетъргуване в определения т.нар. "период на затъмнение" седмица преди всяко едно заседание на Федералния резерв, тъй като продажбата на 1 октомври са се случила след заседанието на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC към Fed), но преди официалното публикуване на протоколите от това заседание.

Други служители на Фед, като президентът на Далас Робърт Каплан и президентът на Федералния резерв на Бостън Ерик Розенгрен напуснаха постовете си по-рано след публично разкриване на личните им сделки по време на пандемичната криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени