Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на бюджетния дефицит на САЩ през 2021 г. от рекордния му размер година по-рано

Бюджетният дефицит на САЩ възлиза на 2,772 трилиона долара през фискалната 2021 г., което е доста под рекордния дефицит от предходната година, но все още отразява втора поредна година на масивни разходи в подкрепа на домакинствата и бизнеса по време на коронавирусната пандемия, съобщи в петък американското финансово министерство.

През фискалната 2020 г. Съединените щати отбелязаха рекорден дефицит от 3,132 трилиона долара, след като по това време федералното правителство започна за първи път да харчи трескаво средства в отговор на пандемията. Спадът на дефицита от 360 милиарда долара отразява възстановяването на икономическата активност през тази година, тъй като ваксинацията срещу Covid-19 и плащанията за облекчаване на домакинствата помогнаха за силно възстановяване от рецесията година по-рано.

"Днешното съвместно бюджетно изявление е още едно доказателство, че американската икономика е в разгара на възстановяването си“, се посочва в съвместно изявление на министърът на финансите Джанет Йелън и изпълняващия длъжността ръководител на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг.

Постъпленията за цялата отминалата фискална година, която продължава от 1 октомври до 30 септември следващата година, възлизат на общо 4,046 трилиона долара, увеличение от 626 милиарда долара, или с 18,3% спрямо фискалната 2020 г., като по-високите данъци върху доходите на физическите лица и бизнеса от подобряващата се икономика помогнаха за приходите в хазната.

Разходите за фискалната 2021 г. пък скочиха с 266 милиарда долара, или 4,1%, до 6,818 трилиона долара, като увеличението се дължеше на продължаващите законодателно одобрение разходи, прието за подкрепа на икономиката през пандемията.

Дефицитът на федералния бюджет на САЩ пък се сви в рамките на септември до 62 милиарда долара от 125 милиарда долара точно година по-рано, достигайки най-ниско ниво от януари 2020 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна