Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Uber ще наеме от Hertz 50 000 електромобила на Tesla

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията за споделено пътуване Uber обяви в сряда разширяване на ексклузивното си партньорство с компанията за коли под наем Hertz, посредством което до 2023 г. автомобилните шофьори ще имат достъп до 50 000 електрически превозни средства на Tesla.

Програмата за отдаване на електромобили под наем ще започне на 1 ноември на ограничени места, но ще се разшири в Съединените щати през следващите седмици.

"Това е най-голямото разширяване на мобилната платформа на Uber за електрически превозни средства (EV) в Северна Америка и едно от най-големите в световен мащаб, което бележи още една стъпка към целта на нашата компания за нулеви емисии", се казва в официалното изявление на Uber.

Съобщението идва два дни, след като Hertz разкри плановете си да инвестира в закупуване на 100 000 електромобили на Tesla до края на 2022 г., както и да инсталира чрез глобалните операции на компанията инфраструктура за зареждане на електрически автомобили.

След днешната новина акциите на Tesla поскъпват с нови 3,5% към 1060 долара на акция, отправяйки отново поглед към вчерашния рекорден ценови връх около 1095 долара за акция.

Междувременно главният изпълнителен директор на General Motors Company Мери Бара заяви в сряда, че нейната компания може "напълно" да настигне лидера на пазара на електрически превозни средства Tesla, Inc. в продажбите на електромобили до 2025 г.

"Чувствам се много удобно, защото когато хората се качат в тези наши електрически превозни средства, те са просто удивени... Така че ние ще ги пуснем на пазара и просто ще продължим да работим, докато станем номер едно като пазарен дял при електромобилите“, посочи Бара пред CNBC, рекламирайки новите продукти като пикапа GMC Hummer, Cadillac Lyric и кросоувъра Chevrolet.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна