Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за климатична справедливост свързва деца с природата в село Никюп

7
Снимка: Български фонд за жените

Българският фонд за жените подпомага финансово 11 проекта в страната по програмата „Равнопоставеност и климатична справедливост“. Един от тях е на хърватската хидробиоложка Хелена Худжек - „Насърчаване на природосъобразни потребности у децата и развитие на отговорно отношение към околната среда в местната общност“. Той се реализира във великотърновското село Никюп. Вече е проведено зеленото училище край местната река Росица, както и обучение за климатичните промени. В него са се включили 39 деца със своите родители.

Хелена Худжек споделя: "Първият клас беше на тема микропластмаса и как тя въздейства на околната среда, но също и на нас. Вторият клас беше на тема риболовни техники. Третият клас - за рибите и за дънни безгръбначни. Децата имаха възможност да определят еко състоянието на реката и да се спускат с каяци. 

Всичко това ги учи как да се справят с климатичните промени, тъй като ще бъдат най-засегнати". За това тя ги насърчава към природосъобразни потребности и ги свързва с природата. Това, което предстои по проекта - извозване на едрогабаритни отпадъци и мебели от домовете на социално уязвими хора от село Никюп. Програмата „Равнопоставеност и климатична справедливост“ дава възможност за участие на активни хора и лидери от местните общности в опазването на планетата, преодоляването на климатичните промени и социалните неравенства. 

Инициативата повишава знанията за пресечните точки между равнопоставеността и климатичната справедливост, стимулира гражданското участие и включва местни общности и активисти за справянето с проблема.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна